Etiraf edin ki, ayda ən çox tükətdiyiniz qida çörək, bizdə dəbdə olan ağ undan zavod və təndir çörəyidir.
Sağlamlığının qeydinə qalan insanlar birinci olaraq ağ undan, çörəkdən imtina edir.
Ağ unda, çörəkdə son zamanların problemi olan qlüten də çoxdur. Mayadan hazırlanan çörəklər isə ikiqat zərərlidir. Çünki onlar damar və bağırsaqları tıxayır, göbələk mikroflorasını artırır.
Referans.az medicina.az-a istinadən insanın 30 gün ağ çörəkdən imtina etməsi zamanı nələr baş verməsini araşdırıb.
Çörəkdən imtina edən insanın orqanizmində dəyişiklər hər gün baş verir. Lakin ilk başda beyin bir qədər aktivliyini azaldır, çünki nə baş verdiyini bilmir.
1. Artıq çəki,piylər, şlaklar azalır, bədən incəlir
2. Diabet riski azalır - yüksək sort undan hazırlanmış çörək qlikemik indeksi yüksək olan qidadır. Onu çox yedikcə qanda şəkər artır, mədəaltı vəz insulin sintezi pozulur, ürək-damar sistemi yüklənir.
3. Mədə-bağırsağın işi tənzimlənir - bağırsaqların selikli qişası toksindən, kley kimi maddədən təmizlənir, qəbizlik aradan qalxır. qıcqırma olmur. Ağ çörək ən pis həzm olunan qidadır, bağırsaqlardan da gec çıxarılır.
4. Qurdları, bakteriyaları artırır
Çox çörək yedikdə, mədə bağırsağın divarında, nazik bağırsaqda çoxlu selik yapışqanlı mühit yaranır. Burda isə müxtəlif mədə bakteriyası, bağırsaq qurdları aktivləşir.
5. Saçlar, dəri yaxşılaşır
Mayalı ağ çörəkdə olan yapışqanlı maddə və qlüten dərinin məsamələrini örtür, pozur, quruluq yaradır. İnsan tez qocalır. 30 günlük imtinadan sonra dərinin görünüşü yaxşılaşır.
6. Karbohidratlardan asılılıq azalır, aclıq-toxluq hissi normaya düşür
7. Orqanizmin qocalması prosesi ləngiyir, insan gec yorulur, enerjisi bol olur. /medicina.az